Infolinia: 22 290 21 31

Figi z grilla po hiszpańsku

6 porcji

Sposób grillowania: metoda bezpośrednia w średniej temperaturze
Czas przyrządzania: 20 minut
Czas grillowania: 5 minut

Składniki:

  • strąk wanilii
  • 100 g białego naturalnego koziego serka
  • 300 g śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 12 świeżych fig
  • 50 g czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Małym, ostrym nożykiem naciąć wzdłuż strąk wanilii i wybrać ze środka miąższ. Dokładnie utrzeć w miseczce z kozim serkiem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem i wymieszać z waniliowym serkiem. Odstawić do lodówki aż do ponownego użycia.
  2. Ostrym nożem głęboko naciąć figi i rozłożyć jak kwiaty.
  3. Pokroić czekoladę na 12 małych kawałków. Wcisnąć po kawałku czekolady w środek każdej figi i grillować owoce 5 minut w niskiej temperaturze, aż czekolada się roztopi, a figi będą gorące.
  4. Podawać na talerzykach po dwie jeszcze gorące figi z niewielką ilośćią kremu waniliowo-serowego.

Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Owsiane ciasteczka z grilla

Steki ze skorupką z kawy i chili

Grillowane steki wołowe z niebieskim sosem

Ta strona wykorzystuje pliki cookies