Infolinia: 22 290 21 31

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

4 porcje

Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przygotowania: ok 15 minut
Czas grillowania: ok. 4 minuty z każdej strony

Składniki:

  • 4 oczyszczone pstrągi
  • 1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
  • 12 gałązek tymianku świeżego

Masło z ikrą z łososia:

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • ½ łyżki szczypiorku drobno posiekanego
  • 1 łyżka ikry z łososia

 

Przygotowanie:

  1. Osusz pstrągi wewnątrz i zewnątrz. Do środka włóż talarki z limonki, świeży tymianek, sól i pieprz. Grilluj pstrągi bezpośrednio na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.
  2. W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon, szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Grillowane steki wołowe z niebieskim sosem

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

Owsiane ciasteczka z grilla

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Ta strona wykorzystuje pliki cookies