Infolinia: 22 290 21 31

Pielęgnacja grilla

Wyjątkową trwałość grille Weber zawdzięczają materiałom, z jakich są wykonane: powłoka z emalii porcelanowej, stal nierdzewna, wysokiej klasy aluminium. Warto jednak zadbać o swojego grilla, aby przez wiele lat cieszył oko, a w okresie jesienno-zimowym okryć go pokrowcem.

Wielu pasjonatów grillowania nie uznaje sezonowości i przygotowuje potrawy na ruszcie przez cały rok. Dotyczy to szczególnie tych osób, które posiadają grilla z pokrywą. Przykryty ruszt zapewnia doskonałe warunki do grillowania potraw nawet w mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych. Wystarczy więc ubrać się cieplej i zadbać o własny komfort, bo dobrze rozgrzany grill z pokrywą zapewni nam optymalne warunki do przyrządzania potraw mimo niskiej temperatury otoczenia, wiatru czy niewielkich opadów. Dodatkowo grille węglowe, które posiadają powłokę z emalii porcelanowej zabezpieczającą przed korozją.

Jesienią…

Jesień to jednak naturalny czas, gdy zaczynamy czyścić i konserwować sprzęt, który intensywnie służył w naszym ogrodzie przez całą wiosnę i lato. W przypadku grilli Webera nie ma konieczności specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Zarówno te małe grille węglowe np. Weber Smoky Joe jak i te większe gazowe np. Weber Spirit mogą stać na zewnątrz przez cały rok. Mimo to wielu miłośników tego sprzętu dla przedłużenia jego trwałości i estetyki zaopatruje się w specjalne pokrowce. Dzięki temu nawet po kilkunastu latach intensywnego użytkowania zarysowania na powierzchni nie są źródłem korozji. Po ściągnięciu pokrowca grill w każdej chwili jest gotowy do użytkowania, bez dodatkowego czyszczenia, czy nawet odśnieżania w zimie.

Czyszczenie grilla

Ruszt
Po każdym grillowaniu warto dokładnie wyczyścić ruszt gdyż przedłuża to jego żywotność oraz łagodzi efekt przywierania potraw. Ruszt czyścimy zawsze na gorąco. Rozgrzej grill do temperatury 260°C a następnie kilka razy przeciągnij po prętach drucianą szczotką, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli postanowimy dodatkowo umyć ruszt płynem, należy zdjąć go z grilla i spryskać na kilka minut środkiem czyszczącym, a następnie spłukać wodą.

Kocioł i pokrywa
Zarówno grill gazowy jak i węglowy trzeba również raz na jakiś czas wyczyścić w środku. Kocioł i pokrywę (po wychłodzeniu) wystarczy umyć ciepłą wodą z mydłem. Regularne przecieranie tych elementów papierowym ręcznikiem zapobiegnie nagromadzaniu się tłustego osadu.

Do czyszczenia z zewnątrz należy używać bezpiecznych środków, takich które nie uszkodzą emalii porcelanowej lub stali nierdzewnej. Można w tym celu zastosować delikatne środki czyszczące takie jak mydło z ciepłą wodą lub przeznaczonych do tego celu płynów. W naszej ofercie znajduje się wiele środków do czyszczenia: płyny do emalii, do stali nierdzewnej czy do rusztu.

Palniki i grzałki grzewcze

W grillach gazowych warto przynajmniej raz w sezonie (np. na koniec sezonu) wyczyścić palniki. W tym celu należy je odpalić i wyczyścić dokładnie szczotką drucianą. Pozwoli to pozbyć się tłustego nalotu, który mógłby zapchać palniki.

W grillach gazowych Weber zastosowano system szyn. Szyny te chronią palniki przed tłuszczem oraz sprawiają, że potrawy mają charakterystyczny smak grilla. Elementy te również warto wyczyścić szczotką drucianą i umyć wodą z mydłem.

Grille elektryczne Weber wyposażone zostały w spirale grzewcze. Mają one właściwości samoczyszczące i tłuszcz nie osadza się na nich tak bardzo. Warto jednak czase przetrzeć wyłączoną, wychłodzoną grzałkę ręcznikiem papierowym.

Tłuszcz i popiół
W grillach gazowych Weber tłuszcz odprowadzany jest do specjalnej misy. Misę tą można uzupełniać jednorazowymi wkładami aluminiowymi które po wypełnieniu tłuszczem wystarczy wyrzucić. Jeśli nie stosujemy wkładów, misę należy przemyć wodą z mydłem. UWAGA: Misę zbierającą tłuszcz należy czyścić regularnie, gdyż zbyt duże nagromadzenie się gorącego tłuszczu może doprowadzić do jego zapalenia się.

Większość grilli węglowych Weber posiada system One-Touch. Dzięki temu urządzeniu, kilkoma ruchami wygarniemy popiół z dna grilla na miskę lub popielnik znajdujący się pod grillem, bez brudzenia rąk.

Co z butlą gazową?

Przede wszystkim nigdy nie kupujmy grilla gazowego w innym kraju, niż miejsce zamieszkania. W każdym państwie są różnej wielkości butle o różnym ciśnieniu i całkiem innym sposobie podłączenia. Kupując markowy grill w kraju zamieszkania mamy pewność, że ma odpowiednie certyfikaty przystosowania na dany rynek. Grilla kupionego np. w USA niestety nie podłączymy pod polską butlę – różnią się zarówno ciśnieniem, wielkością jak i całkiem innym sposobem podłączenia do grilla (nie pomoże tu nawet zamiana węża czy samego reduktora bo nadal elementy mocujące do samego grilla będą inne).
Standardowo, na polskim rynku, większość grilli przystosowana jest do butli 10 kg, dostępnych bez problemu na każdej stacji benzynowej. Umożliwia to wymianę zużytej butli na nową w dowolny dzień i o dowolnej porze dnia. W razie potrzeby nie ma problemu aby podłączyć mniejszą, dostępną na polskim rynku butlę – wystarczy wtedy wymienić reduktor.
Po sezonie, na okres przechowania sprzętu, należy butlę z gazem odpowiednio zabezpieczyć – szczelnie ją zamknąć i zostawić w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu, w stabilnej pozycji.

– See more at: http://www.grillsklep.pl/newsdesk_info.php?newsPath=10&newsdesk_id=52#sthash.iMDZd9lB.dpuf

Zobacz także

inne posty w kategorii Porady

Butla gazowa NANO

Dlaczego Weber?

Węgiel czy brykiet?

Ta strona wykorzystuje pliki cookies