Infolinia: 22 290 21 31
0

Batony toffee z orzechami pekan

Słodkości z grilla są niecodziennym pomysłem, ale coraz bardziej zyskują na popularności. Są oryginalne i smaczne. Spróbuj batonów z orzechami pekan!

Ilość porcji: 6
Metoda grillowania:
 pośrednia
Czas przyrządzania: ok 60 minut
Czas grillowania: 25-30 minut
Przydatne akcesoria: kamień do pieczenia, patelnia ze stali nierdzewnej

Składniki na siekankę toffee:

  • 30 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka wody

Składniki na ciasto toffee:

  • 150 g brązowego cukru
  • 2 duże jaja kurze
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g gładkiego masła orzechowego
  • 100 g niesolonych orzechów pekan
  • 50 g cukru pudru do przybrania

Przygotowanie siekanki toffee:

  1. Wrzuć wszystkie składniki na patelnię i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Pozwól gotować się miksturze ok 6 minut, cały czas mieszając, do czasu uzyskania złocisto-brązowego koloru mieszanki.
  3. Przelej mieszankę do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Kiedy przygotowany w ten sposób blok toffee wystygnie, posiekaj go na kawałeczki.

Przygotowanie batoników:

  1. Wymieszaj na jednolitą masę brązowy cukier, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło orzechowe.
  2. Dodaj do masy posiekane orzechy pekan oraz siekankę z toffee.
  3. Wylej mieszankę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej grill do temperatury 240-250°C.
  5. Ułóż na środku rusztu kamień do pieczenia, a na kamieniu postaw formę z ciastem. Piecz 25-30 minut.
  6. Ugrillowane ciasto postaw do wychłodzenia. Następnie pokrój na batony.
  7. Posyp batoniki cukrem pudrem. Smacznego!

See also

other posts in category Recipes

Owsiane ciasteczka z grilla

Steki na sałacie z grillowanej cukinii i kopru włoskiego

Grillowane steki wołowe z niebieskim sosem

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

This site uses cookies.