Infolinia: 22 290 21 31
0

Dlaczego Weber?

George Stephen był (jak wielu amerykanów) zapalonym miłośnikiem grillowania. W latach 50 ubiegłego wieku dominowały niepraktyczne i niewygodne grille ceglane. Były niemobilne, w razie złej pogody nie można było z nich korzystać bo nie posiadały pokryw, a kontrolowanie płomieni było trudne i uciążliwe. Taki sam ceglany grill zbudował George w swoim ogródku. Szybko jednak przekonał się o jego wadach co skłoniło go do szukania lepszych rozwiązań i sposobów grillowania. W roku 1952, George pracował w firmie produkującej boje morskie – Weber Brother Metal Works. Pewnego dnia pan Stephen wziął połówkę boi, zrobił w niej otwory wentylacyjne dla przepływu powietrza, postawił na nóżkach, przykrył pokrywą i… tak stworzył pierwszy grill kulisty.

Grill szybko zdobył popularność wśród sąsiadów i znajomych Georga Stephena co skłoniło go do dopracowania konstrukcji i założenia firmy produkującej wymyślony przez siebie grill. Firma otrzymała nazwę dwuczłonową: pierwszy człon Weber pochodził od nazwy zakładu produkującego boje, w którym pracował pan Stephen, a drugi był po prostu jego własnym nazwiskiem. Tak narodziła się firma Weber-Stephen, która nieprzerwanie produkuje najlepsze grille po dziś dzień.

Pierwszy grill stworzony przez Georga Stephena był węglowy, a następnie przez lata był udoskonalany przez firmę. Do dnia dzisiejszego jego forma i budowa prawie się nie zmieniła – nadal jest to grill kulisty z pokrywą, wylotami powietrza u góry i dołu oraz miejscem na popiół. Od roku 1952 otrzymał jednak wiele usprawnień takich jak popielnik, termometr, koła czy nowe rodzaje rusztu. Obecnie firma Weber-Stephen produkuje również znakomite grille gazowe wyposażone w wiele autorskich, opatentowanych systemów oraz grille elektryczne idealne na balkon.

Weber dba o najwyższą jakość tworzonych przez siebie grilli. Są wytrzymałe, odporne na korozje i przepalenia. Do ich budowy używane są głównie, w zależności od modelów, lekkie blachy stalowe proszkowo emaliowane porcelaną, duraluminium o dużej odporności na uszkodzenia oraz wysokiej jakości stal nierdzewna.

See also

other posts in category Tips

Butla gazowa NANO

Węgiel czy brykiet?

Pielęgnacja grilla

This site uses cookies.