6 porcji
Sposób grillowania: metoda bezpośrednia w średniej temperaturze
Czas przyrządzania: 20 minut
Czas grillowania: 5 minut
Składniki:
- strąk wanilii
- 100 g białego naturalnego koziego serka
- 300 g śmietany
- 2 łyżki cukru
- 12 świeżych fig
- 50 g czekolady
Sposób przyrządzania:
- Małym, ostrym nożykiem naciąć wzdłuż strąk wanilii i wybrać ze środka miąższ. Dokładnie utrzeć w miseczce z kozim serkiem. Śmietanę ubić z cukrem na sztywny krem i wymieszać z waniliowym serkiem. Odstawić do lodówki aż do ponownego użycia.
- Ostrym nożem głęboko naciąć figi i rozłożyć jak kwiaty.
- Pokroić czekoladę na 12 małych kawałków. Wcisnąć po kawałku czekolady w środek każdej figi i grillować owoce 5 minut w niskiej temperaturze, aż czekolada się roztopi, a figi będą gorące.
- Podawać na talerzykach po dwie jeszcze gorące figi z niewielką ilośćią kremu waniliowo-serowego.
Smacznego!