4 porcje
Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przyrządzania: ok. 10 minut przygotowanie
Czas grillowania: ok. 3 minut z każdej strony
Składniki:
- 750 g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
- 1 cebula czerwona, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki imbiru tartego
- 1 trawa cytrynowa, biała część, drobno pokrojona
- 2 łyżki sosu chili, łagodnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 4 łyżki świeżej kolendry posiekanej
- 4 liście kafiru, posiekane
- 1 limonka, pokrojona na ćwiartki
- Sos chili
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszaj razem, aż uzyskasz gęste ciasto. Uformuj z niego 12 placuszków, płaskich i okrągłych i grilluj je z każdej strony ok. 3 min na grillu gazowym, metodą grillowania bezpośrednią. Przed grillowaniem możesz delikatnie natłuścić grill olejem za pomocą pędzla.
Od razu podawaj z ćwiarteczkami limonki i sosem chili.