4 porcje
Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przygotowywania: ok. 20 minut
Czasz grillowania: ok. 6-7 minut
Składniki:
- 100 g masła miękkiego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g sera pleśniowego, typu gorgonzola, roquefort
- 2 łyżki szałwii świeżej drobno posiekanej
- 1 kg rumsztyku pokrojonego na steki
- 1 łyżka oliwy
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
- Wymieszaj masło razem z czosnkiem, serem oraz szałwią. Uformuj rulonik, włóż go w papier pergaminowy i wstaw do lodówki. Będzie to nasz sos w formie talarków
- Steki posmaruj oliwą, posyp pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią, na grillu węglowym. Grilluj steki w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Po 3-4 minuty z każdej strony dla steków średnio wysmażonych.
- Kiedy mięso jest już gotowe, na talerzu przygotuj niebieskie talarki i świeżą sałatę i natychmiast podawaj.