4 porcje
Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przygotowania: ok 15 minut
Czas grillowania: ok. 4 minuty z każdej strony
Składniki:
- 4 oczyszczone pstrągi
- 1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
- 12 gałązek tymianku świeżego
Masło z ikrą z łososia:
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
- ½ łyżki szczypiorku drobno posiekanego
- 1 łyżka ikry z łososia
Przygotowanie:
- Osusz pstrągi wewnątrz i zewnątrz. Do środka włóż talarki z limonki, świeży tymianek, sól i pieprz. Grilluj pstrągi bezpośrednio na grillu węglowym, ok. 4 min. z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.
- W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon, szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.