6 porcji
Grill gazowy: metoda pośrednia / 180 – 200 st.
Grill węglowy: pośrednia
Czas przyrządzania: 15 minut + 8 godzin marynowania
Czas grillowania: 40 min.
Składniki:
- 500g jogurtu
- łyżka świeżego tartego imbiru
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka suszonych nasion kolendry
- świeżo zmielony czarny pieprz
- pół łyżeczki mielonych goździków
- 1,5 kg filetów z piersi albo udek kurczaka, ze skórką
- olej do smarowania
- cząstki limonki
Sposób przygotowania:
- Jogurt dokładnie wymieszać z imbirem, czosnkiem, mieloną papryką, solą, cynamonem, kminem, kolendrą, pieprzem i goździkami.
- Ostrym nożem naciąć kilkakrotnie kawałki kurczaka. Natrzeć mięso jogurtową marynatą. Przykryć i marynować w lodówce co najmniej 8 godzin.
- Ruszt grilla posmarować niewielką ilością oleju. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, osuszyć i grillować 40 minut w świetnej temperaturze, aż mięso będzie upieczone i delikatne. Przyprawić pieprzem i gorące podawać z cząstkami limonki i ciepłymi podpłomykami.
Smacznego!