Wyjątkową trwałość grille Weber zawdzięczają materiałom, z jakich są wykonane: powłoka z emalii porcelanowej, stal nierdzewna, wysokiej klasy aluminium. Warto jednak zadbać o swojego grilla, aby przez wiele lat cieszył oko, a w okresie jesienno-zimowym okryć go pokrowcem.
Wielu pasjonatów grillowania nie uznaje sezonowości i przygotowuje potrawy na ruszcie przez cały rok. Dotyczy to szczególnie tych osób, które posiadają grilla z pokrywą. Przykryty ruszt zapewnia doskonałe warunki do grillowania potraw nawet w mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych. Wystarczy więc ubrać się cieplej i zadbać o własny komfort, bo dobrze rozgrzany grill z pokrywą zapewni nam optymalne warunki do przyrządzania potraw mimo niskiej temperatury otoczenia, wiatru czy niewielkich opadów. Dodatkowo grille węglowe, które posiadają powłokę z emalii porcelanowej zabezpieczającą przed korozją.
Jesienią…
Jesień to jednak naturalny czas, gdy zaczynamy czyścić i konserwować sprzęt, który intensywnie służył w naszym ogrodzie przez całą wiosnę i lato. W przypadku grilli Webera nie ma konieczności specjalnych zabiegów konserwacyjnych. Zarówno te małe grille węglowe np. Weber Smoky Joe jak i te większe gazowe np. Weber Spirit mogą stać na zewnątrz przez cały rok. Mimo to wielu miłośników tego sprzętu dla przedłużenia jego trwałości i estetyki zaopatruje się w specjalne pokrowce. Dzięki temu nawet po kilkunastu latach intensywnego użytkowania zarysowania na powierzchni nie są źródłem korozji. Po ściągnięciu pokrowca grill w każdej chwili jest gotowy do użytkowania, bez dodatkowego czyszczenia, czy nawet odśnieżania w zimie.
Czyszczenie grilla
Ruszt
Po każdym grillowaniu warto dokładnie wyczyścić ruszt gdyż przedłuża to jego żywotność oraz łagodzi efekt przywierania potraw. Ruszt czyścimy zawsze na gorąco. Rozgrzej grill do temperatury 260°C a następnie kilka razy przeciągnij po prętach drucianą szczotką, usuwając wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli postanowimy dodatkowo umyć ruszt płynem, należy zdjąć go z grilla i spryskać na kilka minut środkiem czyszczącym, a następnie spłukać wodą.
Kocioł i pokrywa
Zarówno grill gazowy jak i węglowy trzeba również raz na jakiś czas wyczyścić w środku. Kocioł i pokrywę (po wychłodzeniu) wystarczy umyć ciepłą wodą z mydłem. Regularne przecieranie tych elementów papierowym ręcznikiem zapobiegnie nagromadzaniu się tłustego osadu.
Do czyszczenia z zewnątrz należy używać bezpiecznych środków, takich które nie uszkodzą emalii porcelanowej lub stali nierdzewnej. Można w tym celu zastosować delikatne środki czyszczące takie jak mydło z ciepłą wodą lub przeznaczonych do tego celu płynów. W naszej ofercie znajduje się wiele środków do czyszczenia: płyny do emalii, do stali nierdzewnej czy do rusztu.
Palniki i grzałki grzewcze
W grillach gazowych warto przynajmniej raz w sezonie (np. na koniec sezonu) wyczyścić palniki. W tym celu należy je odpalić i wyczyścić dokładnie szczotką drucianą. Pozwoli to pozbyć się tłustego nalotu, który mógłby zapchać palniki.
W grillach gazowych Weber zastosowano system szyn. Szyny te chronią palniki przed tłuszczem oraz sprawiają, że potrawy mają charakterystyczny smak grilla. Elementy te również warto wyczyścić szczotką drucianą i umyć wodą z mydłem.
Grille elektryczne Weber wyposażone zostały w spirale grzewcze. Mają one właściwości samoczyszczące i tłuszcz nie osadza się na nich tak bardzo. Warto jednak czase przetrzeć wyłączoną, wychłodzoną grzałkę ręcznikiem papierowym.
Tłuszcz i popiół
W grillach gazowych Weber tłuszcz odprowadzany jest do specjalnej misy. Misę tą można uzupełniać jednorazowymi wkładami aluminiowymi które po wypełnieniu tłuszczem wystarczy wyrzucić. Jeśli nie stosujemy wkładów, misę należy przemyć wodą z mydłem. UWAGA: Misę zbierającą tłuszcz należy czyścić regularnie, gdyż zbyt duże nagromadzenie się gorącego tłuszczu może doprowadzić do jego zapalenia się.
Większość grilli węglowych Weber posiada system One-Touch. Dzięki temu urządzeniu, kilkoma ruchami wygarniemy popiół z dna grilla na miskę lub popielnik znajdujący się pod grillem, bez brudzenia rąk.
Co z butlą gazową?
Standardowo, na polskim rynku, większość grilli przystosowana jest do butli 10 kg, dostępnych bez problemu na każdej stacji benzynowej. Umożliwia to wymianę zużytej butli na nową w dowolny dzień i o dowolnej porze dnia. W razie potrzeby nie ma problemu aby podłączyć mniejszą, dostępną na polskim rynku butlę – wystarczy wtedy wymienić reduktor.
Po sezonie, na okres przechowania sprzętu, należy butlę z gazem odpowiednio zabezpieczyć – szczelnie ją zamknąć i zostawić w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu, w stabilnej pozycji.
– See more at: https://www.grillsklep.pl/newsdesk_info.php?newsPath=10&newsdesk_id=52#sthash.iMDZd9lB.dpuf