Przyrządzony w kociołku żeliwnym raogut z kurczakiem cytrynowym to potrawa o świeżym aromacie i bogactwie smaków! Ilość porcji: 4 Metoda grillowania: pośrednia Czas przyrządzania: ok 30 minut Czas grillowania: 45 minut Przydatne akcesoria: ruszt GBS, kociołek żeliwny Składniki:
- cały kurczak (ok 1,5 kg)
- 5 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki płatków soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 pasternaki
- 3 małe rzepy
- 200 ml białego wina
- 5 łodyżek pietruszki
- Oliwa
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn. Zetrzyj drobno skórkę jednej z cytryn. Wymieszaj wszystko razem z płatkami soli i pieprzem.
- Kurczaka podziel na porcje (rozbierz uda, skrzydełka i tors). Pieczołowicie natrzyj kurczaka mieszanką ziołowo-solną.
- Obierz marchewki i pasternaki, a następnie pokrój w paski. Rzepy umyj i poprzekrawaj je na połówki. Obierz czosnek i posiekaj drobno, a drugą cytrynę pokrój w plastry.
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią w wysokiej temperaturze (250-240°C) i umieść w ruszcie GBS żeliwny kociołek. W czasie gdy kociołek będzie się rozgrzewał, ułóż bezpośrednio na ruszcie kawałki kurczaka i grilluj chwilę do zbrązowienia z obu stron. Wlej do żeliwnego kociołka oliwę, rozgrzej, a następnie ułóż na jego dnie pokrojone wcześniej warzywa.
- Podpieczone kawałki kurczaka ułóż w żeliwnym kociołku na warzywach. Polej wszystko białym winem i poukładaj plastry cytryny. Skrop oliwą i przykryj żeliwny kocioł pokrywą.
- Pozwól potrawie dusić się ok 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę żeliwnego kociołka aby mięso zyskało chrupiącą skórkę. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki. Danie podawaj bezpośrednio z kociołka.
Ragout to rodzaj francuskiej potrawy. Mięso dusi się w wywarze przyprawionym ziołami i korzeniami. Może być robiony z różnego rodzaju mięsa. Powszechnie nazwy tej używa się na wszystkie potrawy z kawałków mięsa, które są duszone w sosie. Smacznego!