Steki to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, przyrządzana na setki sposobów. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, ponieważ w tym przypadku jakość w bardzo dużym stopniu wpływa na smak i konsystencję mięsa.
Ilość porcji: 2
Metoda grillowania: bezpośrednia
Czas przyrządzania: ok 30 minut
Czas grillowania: 30-40 minut
Przydatne akcesoria: ruszt GBS, krata żeliwna, termometr do steków
Składniki:
- 2 grube steki (każdy o wadze ok 250-300 g)
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- wybrane świeże zioła
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Umyj koper włoski i cukinię, następnie przetnij wzdłuż na pół.
- Usuń liście z kolby kukurydzy, a następnie ją umyj. Obierz cebulę.
- Posiekaj cebulę i zioła.
- Przygotuj steki tak, aby miały temperaturę pokojową.
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią w temperaturze 260-270°C.
- Posmaruj delikatnie kolbę kukurydzy oliwą lub spryskaj ruszt specjalnym olejkiem i grilluj kolbę ok 10 minut.
- Połóż na ruszcie cukinię i koper włoski i grilluj ok 2-3 minuty, aż na powierzchni warzyw pojawi się z obu stron wzór kratki.
- Zdejmij warzywa z rusztu. Ułóż na środku żeliwną kratę GBS i zaczekaj, aż się mocno nagrzeje. Nasmaruj kratę olejkiem lub oliwą.
- Grilluj steki po ok 3-4 minuty z każdej strony, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 58 °C.
- Zdejmij steki z rusztu i pozwól im “dojść” 10 minut przed podaniem.
- Pokrój ugrillowaną cukinię i koper włoski, zeskub ziarna kukurydzy z kolby.
- Wymieszaj pokrojone warzywa z posiekaną cebulą, ziołami i odrobiną oliwy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Podawaj sałatkę razem ze stekami. Smacznego!