Ilość porcji: 4
Metoda grillowania: bezpośrednia w wysokiej temperaturze (230-290°C)
Czas przyrządzania: 10 minut
Czas grillowania: 6-8 minut
Przydatne akcesoria: krata do steków, termometr do steków
Składniki:
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, prażonego
- 2 łyżki mocno palonej kawy albo ziaren espresso
- 1 łyżka chili ancho w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 4 steki rib eye, każdy ok 200g, grubość 2,5 cm
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Kmin rzymski z ziarnami kawy drobno zemleć w młynku do przypraw, następnie przesypać do miseczki i zmieszać z pozostałymi składnikami mieszanki.
2. Steki posmarować cienko oliwą i natrzeć mieszanką przyprawową. Przykryć folią i przed grillowaniem odstawić na 20-30 minut, żeby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze.
3. Ruszt grilla oczyścić szczotką, steki grillować metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie, aż osiągną pożądany stopień wypieczenia. Raz odwrócić. Gdy pojawią się płomienie, grillować metodą pośrednią w wysokiej temperaturze. Upieczone steki zdjąć z grilla i odłożyć na 3-5 min. Podawać na ciepło.