Infolinia: 22 290 21 31
0

Wietnamskie popsy z krewetek z sosem z orzeszków ziemnych

4-6 porcji

Sposób grillowania: metoda bezpośrednia w wysokiej temperaturze (230-290°C)
Czas przyrządzania: 30 min + 30-60 min czas chłodzenia
Czas grillowania: 4-6 min

Składniki na sos:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżek kremu z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z ekologicznej limonki
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

Składniki na popsy:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 700 g krewetek obranych, oczyszczonych z jelita
  • 1/2 małej garści drobno posiekanej bazylii
  • 4 łyżki panko (japońska panierka; ze sklepu z azjatycką żywnością)
  • 2 duże ząbki czosnku, obrane
  • 1/2 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki sosu wymieszać w ciężkim garnku. Podgrzać na średnim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) i ubijać rózgą przez 2-3 min, aż sos lekko zgęstnieje i będzie gładki (kiedy ostygnie zgęstnieje jeszcze bardziej). Garnek z sosem zdjąć z kuchenki.
  2. Wszystkie składniki klopsików rozdrobnić razem w blenderze. Na blachę o pieczenia wylać olej i rozprowadzić go pędzlem. Za ppmocą dwóch łyżek uformować z masy mięsnej klopsiki i ułożyć na blasze. Odwrócić je kilkakrotnie, żeby pokryły się olejem. Wstawić klopsiki do lodówki, aby nieco stwardniały.
  3. Przygotować grill do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze.
  4. Każdy klopsik nabić na koniec szpikulca. Ruszt grilla oczyścić szczotką, pośrodku położyć pasek folii aluminiowej. Popsy krewetkowe ułożyć na ruszcie wolnymi końcami szpikulców w stronę środka grilla i grillować przez 4-6 min metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie; mięso powinno zupełnie stracićowawy odcień. Popsy odwrócić 1 lub 2 razy (aby sprawdzić czy są dobrze upieczone, 1 klopsik rozkroić nożem). Ciepłe popsy położyć na serwetce i podać z sosem do maczania.

Smacznego!

See also

other posts in category Recipes

Figi z grilla po hiszpańsku

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Ragout z kurczakiem w cytrynach

Przepis na pizzę z grilla węglowego

This site uses cookies.