4-6 porcji
Sposób grillowania: metoda bezpośrednia w wysokiej temperaturze (230-290°C)
Czas przyrządzania: 30 min + 30-60 min czas chłodzenia
Czas grillowania: 4-6 min
Składniki na sos:
- 250 ml mleka kokosowego
- 5 łyżek kremu z orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z ekologicznej limonki
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
Składniki na popsy:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 700 g krewetek obranych, oczyszczonych z jelita
- 1/2 małej garści drobno posiekanej bazylii
- 4 łyżki panko (japońska panierka; ze sklepu z azjatycką żywnością)
- 2 duże ząbki czosnku, obrane
- 1/2 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki oleju roślinnego
Sposób przyrządzania:
- Składniki sosu wymieszać w ciężkim garnku. Podgrzać na średnim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) i ubijać rózgą przez 2-3 min, aż sos lekko zgęstnieje i będzie gładki (kiedy ostygnie zgęstnieje jeszcze bardziej). Garnek z sosem zdjąć z kuchenki.
- Wszystkie składniki klopsików rozdrobnić razem w blenderze. Na blachę o pieczenia wylać olej i rozprowadzić go pędzlem. Za ppmocą dwóch łyżek uformować z masy mięsnej klopsiki i ułożyć na blasze. Odwrócić je kilkakrotnie, żeby pokryły się olejem. Wstawić klopsiki do lodówki, aby nieco stwardniały.
- Przygotować grill do pieczenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze.
- Każdy klopsik nabić na koniec szpikulca. Ruszt grilla oczyścić szczotką, pośrodku położyć pasek folii aluminiowej. Popsy krewetkowe ułożyć na ruszcie wolnymi końcami szpikulców w stronę środka grilla i grillować przez 4-6 min metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przy zamkniętej pokrywie; mięso powinno zupełnie stracićowawy odcień. Popsy odwrócić 1 lub 2 razy (aby sprawdzić czy są dobrze upieczone, 1 klopsik rozkroić nożem). Ciepłe popsy położyć na serwetce i podać z sosem do maczania.
Smacznego!