Uwielbiamy świętować, a jest ku temu okazja.
Karnawał trwa w najlepsze, czas zaplanować coś dobre i oczywiście z grilla. Mamy dla Was coś specjalnego, kaczkę po azjatycku z warzywami według przepisu Jerzego Sobieniaka.
Soczystą pierś z kaczki z chrupiącą skórką bez problemu przygotujecie na każdym rodzaju grilla. Zostawiamy Wam przepis i wskazówki przygotowania. Zostań królem imprezy i smacznie nakarm swoich gości.
Przepis na kaczkę po azjatycku według Jerzego Sobieniaka
SKŁADNIKI:
Pierś z kaczki – 2 szt.
Papryka czerwona – 1 szt.
Papryka chilli – 1 szt.
Marchewka – 1 szt.
Pak choi – 1 szt.
Cebula szalotka – 1 szt.
Czosnek 3-4 ząbki
Sól gruboziarnista 500g
Olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe
Kardamon mielony – 1 łyżeczka
Kolendra doniczka
Goździki 3-5 szt.
Orzeszki ziemne nie solone – 40g
Anyż 2-3 szt.
Sos sojowy 30 ml
Sos rybny 30 ml
Sos soya-tofi 20-30ml
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kaczki układamy na grubej warstwie soli i nacieramy mięso mieszanką kardamonu i goździków wcześniej utartych w moździerzu, odstawiamy na minimum 3h.
W między czasie przygotowujemy warzywa i kroimy je w następujący sposób:
Szalotka – pióra
Marchew – cienkie talarki
Pok choi – pióra
Czosnek i chilli – plasterki
Do małego słoiczka wlewamy sos sojowy, sos rybny dorzucamy gwiazdki anyżu, drobno posiekany czosnek oraz kardamon i goździki całość posłuży nam jako zaprawa do warzyw.
Warzywa od najtwardszych po miękkie wrzucamy na dobrze rozgrzanego woka z odrobiną oleju rzepakowego, całość smażymy przez 1,5min. intensywnie mieszając co 30sek., dodajemy naszą płynną zaprawę, orzeszki i smażymy jeszcze przez 3 minuty jednocześnie mieszając.
Kaczkę otrzepujemy z nadmiaru soli i kładziemy na mocno rozgrzanym do 250° ruszcie bądź Planchy – obracamy co 2 minuty. Pierś zdejmujemy jak osiągnie temp. 52-53° i odkładamy na bok (najlepiej pod przykryciem) na 4 minuty. Po tym czasie kroimy naszą kaczkę w cienkie plasterki i dodajemy do naszych warzyw, całość polewamy sosem soya-tofi.
Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu. Doradzimy i pomożemy przy wyborze odpowiedniego grilla i akcesoriów.
Nasza Lepsza strona grillowania na YouTube SUBSKRYBUJ kanał