Infolinia: 22 290 21 31
0

Karnawałowe dania z grilla – kaczka po azjatycku według Jerzego Sobieniaka

Uwielbiamy świętować, a jest ku temu okazja.

Karnawał trwa w najlepsze, czas zaplanować coś dobre i oczywiście z grilla. Mamy dla Was coś specjalnego, kaczkę po azjatycku z warzywami według przepisu Jerzego Sobieniaka.

Soczystą pierś z kaczki z chrupiącą skórką bez problemu przygotujecie na każdym rodzaju grilla. Zostawiamy Wam przepis i wskazówki przygotowania. Zostań królem imprezy i smacznie nakarm swoich gości.

Przepis na kaczkę po azjatycku według Jerzego Sobieniaka

SKŁADNIKI:

Pierś z kaczki – 2 szt.

Papryka czerwona – 1 szt.

Papryka chilli – 1 szt.

Marchewka – 1 szt.

Pak choi – 1 szt.

Cebula szalotka – 1 szt.

Czosnek 3-4 ząbki

Sól gruboziarnista 500g

Olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe

Kardamon mielony – 1 łyżeczka

Kolendra doniczka

Goździki 3-5 szt.

Orzeszki ziemne nie solone – 40g

Anyż  2-3 szt.

Sos sojowy 30 ml

Sos rybny  30 ml

Sos soya-tofi 20-30ml

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kaczki układamy na grubej warstwie soli i nacieramy mięso mieszanką kardamonu i goździków wcześniej utartych w moździerzu, odstawiamy na minimum 3h.

W między czasie przygotowujemy warzywa i kroimy je w następujący sposób:

Szalotka – pióra

Marchew – cienkie talarki

Pok choi – pióra

Czosnek i chilli – plasterki

Do małego słoiczka wlewamy sos sojowy, sos rybny dorzucamy gwiazdki anyżu, drobno posiekany czosnek oraz kardamon i goździki całość posłuży nam jako zaprawa do warzyw.

Warzywa od najtwardszych po miękkie wrzucamy na dobrze rozgrzanego woka z odrobiną oleju rzepakowego, całość smażymy przez 1,5min. intensywnie mieszając co 30sek., dodajemy naszą płynną zaprawę, orzeszki i smażymy jeszcze przez 3 minuty jednocześnie mieszając.

Kaczkę otrzepujemy z nadmiaru soli i kładziemy na mocno rozgrzanym do 250° ruszcie bądź Planchy – obracamy co 2 minuty. Pierś zdejmujemy jak osiągnie temp. 52-53° i odkładamy na bok (najlepiej pod przykryciem) na 4 minuty. Po tym czasie kroimy naszą kaczkę w cienkie plasterki i dodajemy do naszych warzyw, całość polewamy sosem soya-tofi.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu. Doradzimy i pomożemy przy wyborze odpowiedniego grilla i akcesoriów.

Nasza Lepsza strona grillowania na YouTube SUBSKRYBUJ kanał

Zobacz także

inne posty w kategorii Bez kategorii

Warsztaty: „Pizza zwana plackiem”- 22.04.2023

.

Wybieramy grilla i drewno do wędzenia

Ta strona wykorzystuje pliki cookies