Infolinia: 22 290 21 31
0

Steki na sałacie z grillowanej cukinii i kopru włoskiego

Steki to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, przyrządzana na setki sposobów. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso, ponieważ w tym przypadku jakość w bardzo dużym stopniu wpływa na smak i konsystencję mięsa.

Ilość porcji: 2
Metoda grillowania:
 bezpośrednia
Czas przyrządzania: ok 30 minut
Czas grillowania: 30-40 minut
Przydatne akcesoria: ruszt GBS, krata żeliwna, termometr do steków

Składniki:

  • 2 grube steki (każdy o wadze ok 250-300 g)
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 cukinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • wybrane świeże zioła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj koper włoski i cukinię, następnie przetnij wzdłuż na pół.
  2. Usuń liście z kolby kukurydzy, a następnie ją umyj. Obierz cebulę.
  3. Posiekaj cebulę i zioła.
  4. Przygotuj steki tak, aby miały temperaturę pokojową.
  5. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią w temperaturze 260-270°C.
  6. Posmaruj delikatnie kolbę kukurydzy oliwą lub spryskaj ruszt specjalnym olejkiem i grilluj kolbę ok 10 minut.
  7. Połóż na ruszcie cukinię i koper włoski i grilluj ok 2-3 minuty, aż na powierzchni warzyw pojawi się z obu stron wzór kratki.
  8. Zdejmij warzywa z rusztu. Ułóż na środku żeliwną kratę GBS i zaczekaj, aż się mocno nagrzeje. Nasmaruj kratę olejkiem lub oliwą.
  9. Grilluj steki po ok 3-4 minuty z każdej strony, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 58 °C.
  10. Zdejmij steki z rusztu i pozwól im “dojść” 10 minut przed podaniem.
  11. Pokrój ugrillowaną cukinię i koper włoski, zeskub ziarna kukurydzy z kolby.
  12. Wymieszaj pokrojone warzywa z posiekaną cebulą, ziołami i odrobiną oliwy. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  13. Podawaj sałatkę razem ze stekami. Smacznego!

See also

other posts in category Recipes

Figi z grilla po hiszpańsku

Kurczak tandoori

Grillowany ananas z gałką lodów waniliowych

Grillowane krewetki królewskie i black tiger

This site uses cookies.