Infolinia: 22 290 21 31
0

Żeberka glazurowane brzoskwiniami

Klasyczny przepis prosto z Florydy zawiera wszystko to, co uwielbiają smakosze i maniacy grilla – soczyste mięso, słodką glazurę i amerykański vibe.

Przydatne akcesoria: drewienka do wędzenia, wok do grilla

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól, pieprz, olej

Glazura brzoskwiniowa:

  • 450 g dżemu brzoskwiniowego
  • 60 g pasty gochujang
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml soku ananasowego
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  1. Żeberka przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy olejem.
  2. Następnie pieczemy je w wędzarni w 120°C ok. 4-5 godzin. Do wędzenia używamy mieszanki drewienek do wędzenia Wieprzowiny.
  3. Zdejmujemy mięso i odkładamy na 20 minut.
  4. W tym czasie mieszamy składniki na glazurę, w razie potrzeby można je zblendować.
  5. Żeberka dzielimy na porcje (ważne, żeby się nie rozpadały) i wrzucamy do rozgrzanego woka.
  6. Gdy żeberka zaczną brązowieć, dodajemy glazurę i gotujemy jeszcze przez chwilę na mocnym ogniu do momentu, aż glazura zrobi się gęsta.
  7. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Steki ze skorupką z kawy i chili

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Batony toffee z orzechami pekan

Figi po hiszpańsku z grilla

Figi z grilla po hiszpańsku

Ta strona wykorzystuje pliki cookies