Słodkości z grilla są niecodziennym pomysłem, ale coraz bardziej zyskują na popularności. Są oryginalne i smaczne. Spróbuj batonów z orzechami pekan!
Ilość porcji: 6
Metoda grillowania: pośrednia
Czas przyrządzania: ok 60 minut
Czas grillowania: 25-30 minut
Przydatne akcesoria: kamień do pieczenia, patelnia ze stali nierdzewnej
Składniki na siekankę toffee:
- 30 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka wody
Składniki na ciasto toffee:
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jaja kurze
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g gładkiego masła orzechowego
- 100 g niesolonych orzechów pekan
- 50 g cukru pudru do przybrania
Przygotowanie siekanki toffee:
- Wrzuć wszystkie składniki na patelnię i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
- Pozwól gotować się miksturze ok 6 minut, cały czas mieszając, do czasu uzyskania złocisto-brązowego koloru mieszanki.
- Przelej mieszankę do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wystygnięcia.
- Kiedy przygotowany w ten sposób blok toffee wystygnie, posiekaj go na kawałeczki.
Przygotowanie batoników:
- Wymieszaj na jednolitą masę brązowy cukier, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i masło orzechowe.
- Dodaj do masy posiekane orzechy pekan oraz siekankę z toffee.
- Wylej mieszankę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią i rozgrzej grill do temperatury 240-250°C.
- Ułóż na środku rusztu kamień do pieczenia, a na kamieniu postaw formę z ciastem. Piecz 25-30 minut.
- Ugrillowane ciasto postaw do wychłodzenia. Następnie pokrój na batony.
- Posyp batoniki cukrem pudrem. Smacznego!