Infolinia: 22 290 21 31

Ragout z kurczakiem w cytrynach

Przyrządzony w kociołku żeliwnym raogut z kurczakiem cytrynowym to potrawa o świeżym aromacie i bogactwie smaków!

Ilość porcji: 4
Metoda grillowania:
 pośrednia
Czas przyrządzania: ok 30 minut
Czas grillowania: 45 minut
Przydatne akcesoria: ruszt GBS, kociołek żeliwny

Składniki:

  • cały kurczak (ok 1,5 kg)
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki płatków soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 pasternaki
  • 3 małe rzepy
  • 200 ml białego wina
  • 5 łodyżek pietruszki
  • Oliwa

Przygotowanie:

  1. Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn. Zetrzyj drobno skórkę jednej z cytryn. Wymieszaj wszystko razem z płatkami soli i pieprzem.
  2. Kurczaka podziel na porcje (rozbierz uda, skrzydełka i tors). Pieczołowicie natrzyj kurczaka mieszanką ziołowo-solną.
  3. Obierz marchewki i pasternaki, a następnie pokrój w paski. Rzepy umyj i poprzekrawaj je na połówki. Obierz czosnek i posiekaj drobno, a drugą cytrynę pokrój w plastry.
  4. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią w wysokiej temperaturze (250-240°C) i umieść w ruszcie GBS żeliwny kociołek. W czasie gdy kociołek będzie się rozgrzewał, ułóż bezpośrednio na ruszcie kawałki kurczaka i grilluj chwilę do zbrązowienia z obu stron. Wlej do żeliwnego kociołka oliwę, rozgrzej, a następnie ułóż na jego dnie pokrojone wcześniej warzywa.
  5. Podpieczone kawałki kurczaka ułóż w żeliwnym kociołku na warzywach. Polej wszystko białym winem i poukładaj plastry cytryny. Skrop oliwą i przykryj żeliwny kocioł pokrywą.
  6. Pozwól potrawie dusić się ok 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę żeliwnego kociołka aby mięso zyskało chrupiącą skórkę. Na koniec posyp świeżą natką pietruszki. Danie podawaj bezpośrednio z kociołka.

Ragout to rodzaj francuskiej potrawy. Mięso dusi się w wywarze przyprawionym ziołami i korzeniami. Może być robiony z różnego rodzaju mięsa. Powszechnie nazwy tej używa się na wszystkie potrawy z kawałków mięsa, które są duszone w sosie. Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Steki ze skorupką z kawy i chili

Owsiane ciasteczka z grilla

Batony toffee z orzechami pekan

Ta strona wykorzystuje pliki cookies