Infolinia: 22 290 21 31
0

Grillsklep

Grillsklep – idealne miejsce dla miłośnika grillowania.

Grillsklep to miejsce, w którym znajdziesz najlepszej jakości grille i akcesoria renomowanej firmy Weber oraz ciekawe dodatki do grilla. Polecamy również wyselekcjonowane mięso z polskich hodowli.

Od wielu lat dzielimy się z klientami naszą wiedzą i doświadczeniem a zadowoleni klienci chętnie do nas wracają.

Krótka historia grilla kulistego Weber.

W 1952 roku George Stephen, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, wynalazł grill kotłowy z pokrywą. Jak to się stało? Z elementów boi morskiej skonstruował prototyp urządzenia, nazywanego dzisiaj grillem kotłowym. To właśnie ta pokrywa jest tak bardzo ważna. Aby potrawa była soczysta, dobrze wypieczona potrzebujemy, aby w środku grilla była cyrkulacja powietrza. Firma Weber podbiła cały grillowy świat grillem kotłowym i do dnia dzisiejszego zaskakuje nas swoją innowacyjnością.

Paliwo do grilla.

Grille węglowe – w tym rodzaju grilli, jako paliwo, stosuje się brykiet lub węgiel drzewny.

Grille gazowe – paliwem tych grilli jest gaz. Grille te są bardzo łatwe w użyciu. Bardzo szybko można je rozpalić i łatwo wyczyścić. Jest to najtańszy w użytkowaniu rodzaj grilli.

Grille elektryczne – idealny rodzaj grilli na tarasy i balkony. Najczęściej można je używać w miejscach, w których zabronione jest używanie innych rodzajów grilla tj. grilli węglowych i gazowych.

Grille na każda okazję

Grille Weber, które znajdują się w naszej ofercie dzielą się na trzy najważniejsze grupy: grille węglowe, grille gazowe i grille elektryczne.

Dużą popularnością cieszą się grille węglowe. Grillujemy na nich przede wszystkim w ogrodach, na działkach czy w plenerze. Na grillach tych możemy grillować w miejscach, gdzie nie mamy dostępu do prądu czy nie mamy możliwości kupienia gazu. Bardzo wygodne są małe, poręczne grille piknikowe.

Obecnie, najpopularniejszymi grillami są grille gazowe Weber. Idealnym miejscem dla grilla gazowego jest ogród, taras lub duży balkon. Mamy w swojej ofercie grille marki Weber które są małe, zasilane nabojami gazowymi, jak i te większe. Główną zaletą grilli gazowych jest łatwość ich użytkowania, szybkie odpalanie grilla a przy tych bardzo dużych, ogromna powierzchnia użytkowa. Jedna z wielu zalet tych grilli, jest również bardzo łatwe czyszczenie.

Coraz większą popularnością cieszą się grille elektryczne. Grille te są idealnym rozwiązaniem na grillowanie na balkonach i tarasach, tam gdzie nie można używać grilli węglowych i gazowych.

Rozpalanie grilla.

Rozpalanie grilla węglowego jest bardzo proste. Najlepszym sposobem jest zastosowanie specjalnego komina do rozpalania. Do takiego komina wsypujemy brykiet bądź węgiel a następnie stawiamy go na ruszcie, na rozpalonej podpałce parafinowej. Od tego momentu, należy odczekać 20 minut i wysypać do grilla rozżarzone paliwo. Polecamy komin do rozpalania grilla marki Weber.

Rozpalanie grilla gazowego jest jeszcze prostrze. Po otwarciu przepływu gazu, należy użyć zapalarki elektrycznej, która jest wmontowana w każdy grill gazowy. Należy pamiętać, aby rozpalania dokonywać przy otwartej pokrywie. Po nagrzaniu do minimum 200 stopni, grill jest gotowy do użycia. Po zakończeniu grillowania, powinno się, oprócz zakręcenia kurków grilla, również zakręcić zawór dopływu gazu na butli.

Grill elektryczny podłączamy do gniazdka i ustawiamy pokrętło na żądaną temperaturę.

Na co uważać podczas grillowania

Podczas grillowania, nie należy używać aluminiowych tacek, ponieważ stosując je, smażymy a nie grillujemy. Taki właśnie efekt uzyskujemy smażąc na patelni. Jeśli chcemy, żeby nasze potrawy z grilla były soczyste, musimy zadbać o to, aby nasz grill posiadał pokrywę. Zapewni to również możliwość regulacji temperatury, zabezpieczy przed powstaniem niekontrolowanych płomieni oraz pozwoli przygotować większe kawałki mięsa takie jak pieczeń czy kurczak w całości.

Niezbędne akcesoria

W przypadku wszystkich typów grilli należy zaopatrzyć się w podstawowy zestaw akcesoriów, zawierających minimum – łopatkę i szczypce. Oprócz tego ważnym elementem jest szczotka do czyszczenia grilla. Niezbędna też będzie rękawica zabezpieczająca rękę przed wysoką temperaturą. Kolejnym bardzo ważnym akcesorium jest pokrowiec. Jeżeli chcemy, aby nasz grill służył nam przez lata ważne jest, aby był chroniony przed zmiennymi warunkami atmosferycznymi. W naszej ofercie można znaleźć wysokiej jakości akcesoria do grillowania m.in. renomowanej marki Weber.

Sposoby konserwacji

Grille węglowe – ruszt należy czyścić, kiedy jest rozgrzany, za pomocą stalowej lub miedzianej szczotki. Najlepszą szczotką będzie szczotka, która jest przeznaczona do czyszczenia rusztu. Polecamy od czasu do czasu użyć płynu do czyszczenia rusztu. Aby czyścić grilla węglowego sprawnie i bezstresowo, należy zaopatrzyć się w grilla z powłoką emaliowaną, która jest odporna na wysoką temperaturę, jak i na zarysowania.

Grille gazowe – ruszt czyścimy po rozgrzaniu grilla do wysokiej temperatury i utrzymaniu jej ok. 15 minut. Zdecydowanymi ruchami czyścimy, specjalną szczotką. Kocioł i pokrywę czyścimy identycznie, jak w przypadku grilli węglowych. W grillu gazowym znajduje się jeszcze aluminiowa miseczka ociekowa, którą należy wymienić, gdy jest napełniona.

Grille elektryczne – czyścimy identycznie, jak grille gazowe.

Ta strona wykorzystuje pliki cookies