Grillsklep.pl /
Weber grille i akcesoria
Infolinia: 22 290 21 31, +48 789 155 778

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Oryginalna i prosta wegetariańska przekąska. Łatwa do zrobienia i pobudzająca apetyt przed głównym daniem.

Ilość porcji: 4
Metoda grillowania:
pośrednia
Czas przyrządzania: ok 30 minut
Czas grillowania: 12-15 minut
Przydatne akcesoria: patelnia grillowa do warzyw

Składniki:

  • 4-6 grzybów portobello
  • 8-12 plasterków sera koziego
  • 150 ml oliwy lub innego, dobrego oleju roślinnego
  • 30 g pietruszki o dużych liściach
  • 25 g parmezanu
  • pół ząbku czosnku (lub 1 ząbek dla ostrzejszego smaku)
  • 30 g orzechów laskowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj parmezan na tartce.
  2. Zblenduj parmezan, pietruszkę, orzechy, czosnek i oliwę na gładkie pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Umyte grzyby nasmaruj przygotowanym pesto pietruszkowym.
  4. Umieść grzyby kapeluszami w dół na patelni grillowej.
  5. W otwory po trzonkach grzybów włóż po 2 plasterki sera koziego.
  6. Rozgrzej grill do 180-190 °C. Przygotuj ruszt do grillowania metodą pośrednią.
  7. Włóż patelnię grillową razem z grzybami na ruszt. Grilluj ok 12-15 minut aż ser kozi stanie się miękki i lekko płynny.

Tak ugrillowane grzyby można podać posypując chrupiącym bekonem lub kawałkami suszonej szynki z rukolą. Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

porchetta

Porchetta z łopatki wieprzowej na święta

Pstrąg z masłem i ikrą łososia

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Grillowane krewetki wg Pascala

Grillowane krewetki królewskie i black tiger

steki_nasalacie

Steki na sałacie z grillowanej cukinii i kopru włoskiego

Ta strona wykorzystuje pliki cookies