Oryginalna i prosta wegetariańska przekąska. Łatwa do zrobienia i pobudzająca apetyt przed głównym daniem.
Ilość porcji: 4
Metoda grillowania: pośrednia
Czas przyrządzania: ok 30 minut
Czas grillowania: 12-15 minut
Przydatne akcesoria: patelnia grillowa do warzyw
Składniki:
- 4-6 grzybów portobello
- 8-12 plasterków sera koziego
- 150 ml oliwy lub innego, dobrego oleju roślinnego
- 30 g pietruszki o dużych liściach
- 25 g parmezanu
- pół ząbku czosnku (lub 1 ząbek dla ostrzejszego smaku)
- 30 g orzechów laskowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Zetrzyj parmezan na tartce.
- Zblenduj parmezan, pietruszkę, orzechy, czosnek i oliwę na gładkie pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Umyte grzyby nasmaruj przygotowanym pesto pietruszkowym.
- Umieść grzyby kapeluszami w dół na patelni grillowej.
- W otwory po trzonkach grzybów włóż po 2 plasterki sera koziego.
- Rozgrzej grill do 180-190 °C. Przygotuj ruszt do grillowania metodą pośrednią.
- Włóż patelnię grillową razem z grzybami na ruszt. Grilluj ok 12-15 minut aż ser kozi stanie się miękki i lekko płynny.
Tak ugrillowane grzyby można podać posypując chrupiącym bekonem lub kawałkami suszonej szynki z rukolą. Smacznego!