Infolinia: 22 290 21 31

Kurczak tandoori

6 porcji

Grill gazowy: metoda pośrednia / 180 – 200 st.
Grill węglowy: pośrednia
Czas przyrządzania: 15 minut + 8 godzin marynowania
Czas grillowania: 40 min.

Składniki:

  • 500g jogurtu
  • łyżka świeżego tartego imbiru
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka suszonych nasion kolendry
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 kg filetów z piersi albo udek kurczaka, ze skórką
  • olej do smarowania
  • cząstki limonki

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt dokładnie wymieszać z imbirem, czosnkiem, mieloną papryką, solą, cynamonem, kminem, kolendrą, pieprzem i goździkami.
  2. Ostrym nożem naciąć kilkakrotnie kawałki kurczaka. Natrzeć mięso jogurtową marynatą. Przykryć i marynować w lodówce co najmniej 8 godzin.
  3. Ruszt grilla posmarować niewielką ilością oleju. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, osuszyć i grillować 40 minut w świetnej temperaturze, aż mięso będzie upieczone i delikatne. Przyprawić pieprzem i gorące podawać z cząstkami limonki i ciepłymi podpłomykami.

Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Ragout z kurczakiem w cytrynach

Grillowany ananas z gałką lodów waniliowych

Owsiane ciasteczka z grilla

Ta strona wykorzystuje pliki cookies