Infolinia: 22 290 21 31

Owsiane ciasteczka z grilla

Ilość porcji: 15-20 sztuk
Metoda grillowania: pośrednia, temperatura 180 st.
Czas przyrządzania: ok. 60 minut
Czas grillowania: ok. 8-12 minut
Przydatne akcesoria: kamień do pizzy 

Składniki:

  • 75g masła
  • 250ml brązowego cukru
  • 25ml cukru
  • ½ laski wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 300ml płatków owsianych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100-200 ml mąki pszennej
  • 100g gorzkiej czekolady ( co najmniej 60% kakao)
  • 50g orzechów laskowych

Sposób przyrządzenia:

Rozpuść masło w rondlu, zdejmij z ognia i dodaj brązowy cukier. Ubij cukier z miąższem wanilii, jajkiem i solą. . Dodaj do płatków owsianych, a następnie wymieszaj wszystko z masłem. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę – stopniowo, żeby ciasto nie zrobiło się zbyt suche. Być może nie będzie potrzeba tyle mąki ile podano – zależy to od wielkości jajka.
Posiekaj grubo czekoladę i orzechy laskowe i dodaj do ciasta. Zawiń ciasto w papier do pieczenia, tworząc „rurkę” o średnicy ok. 5 cm. Włóż do lodówki, by później łatwiej je było pokroić na plastry.
Pokrój ciasto na plastry grubości 1 ½ – 2 cm i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotuj grill do pieczenia metodą pośrednią w temperaturze około 180 st. Połóż kamień do pieczenia na ruszcie, zamknij pokrywę i rozgrzewaj go 10 min. Postaw blaszkę do pieczenia z ciasteczkami na kamieniu, zamknij pokrywę i grilluj 8-12 minut. Smacznego!

Zobacz także

inne posty w kategorii Przepisy

Grzyby portobello z pesto pietruszkowym i kozim serem

Grillowane galette z kurczaka po tajsku

Grillowany pstrąg z masłem i ikrą łososia

Grillowany ananas z gałką lodów waniliowych

Ta strona wykorzystuje pliki cookies